Tuesday, July 5, 2011

Mõnedel lõhnadel on lapsepõlvemälestused küljes.



Sööme lapsepojaga hommikust ja mina lõikan leiva peale sinki
Maasingi küljelõiked, need on on poes odavamad kui sink ise ja neil on tugevam maasingi lõhn, sellepärast ma seda ostangi
Laps küsib, et mis asi see on ja kuidas teda tehakse
Räägin siis, et kui mu vanemakene elas, tegi ta iga aasta ise suitsuliha
Ta pidas endale ühe sea ja selle lihaga elas terve talve üle
Aga, et liha hästi säiliks, tuli teda hästi korralikult valmistada
See oli ikka terve ooper selle liha suitsetamisega
Sauna köeti mitu päeva, alul ühtede puudega ja siis teiste ja lõpuks kolmandate puudega.
Lihasuitsetaja sel ajajärgul ei maganud, ta pidi ööd kui päevad valves olema, lihasuitsetamine vältas mitu ööd ja päeva.
Ja kui siis liha valmis oli ja seda värsket sinki maitsta sai, oli see eriliselt magus
Ühel aastal ma ei tea, kas vanaema oli haige või mis ta l oli, tema lihasuitsetamist ei saanud teha ja selle võttis üle mu isakene
Alati oli see hirmus vaev olnud, et koristada pärast lihasuitsetamist saun rasvast puhtaks, töö pole ju kunagi valmis ja lõpetatud, kui tööriistad pole puhtaks tehtud ja kenasti korda seatud
Selles saunas pidi ju saama muidu ju pesta ka



Isa ehitas rasvakogumiseks sauna sisse keset põrandat katuseplaatidest katuse, sellise katuse, mis oli veidi viltu ja tagurpidi. Lihad siis lasid oma rasva seda katustpidi renni ja rennist jooksis rasv kenasti kogumisnõusse
Seda rasva siis ära ei visatud, mu ema pani selle purkidesse ja terve talv sai seda tarvitatud toitude maitsestamisel
Üleni selle rasvaga toitu teha ei saanud, tegi toidu mõruks, aga sutsuke andis meeldiva suitsusauna maitse.

Vanema on ammu manalateel ja mu emakenegi tema kõrval kalmistul puhkamas ning majakene tühi ja mahajäetud
Kui käisin maakodu vaatamas, oli see saun veel alles, suitsused seinadki veel oma otstarvet meenutamas
Unkauguluuk oli alles ja ahi, ainult pliidi ja ahju uks ja liha suitsetamiseks mõeldud suitsulõõrikaas, mis olid metallist, olid ära jalutanud
Seletasin siis noortele seda mehhanismi, kuis selles saunas liha sai teha
Tänapäeval sööme me liha liialt palju ma mõtlen
Mu vanaemakene elas pea 90nda eluaastani, ta võttis igal hommikul seda suitsuliha killukese oma munapudru sisse ja kui lihakont lihast paljaks sai, keetis sellest supi
Nii jõuludest jõuludeni, kuni uus seatapp uue liha tõi, mis kevadeni tünnis soolas oli kuni suitsetamiseni
Rupskitest keedeti sülti, rasvakõrnetest tehti präänikuid, rasvaga praeti toite,verest tehti vorste, pühadeks lubati vaid üks raasuke pidulikuks praeks
Ükskord vaid oli üks apsakas, käisid vanemal külas ta lähedased sugulased ja viisid aidast tema teadmata pool siga kaasa, muidugi suitsetatud kujul, vot siis pidime ostma uue liha ja kuidagi selle puuduva asendama
Mäletan seda nuttu ja hala, et kuida ta nüüd talve üle elab
Lihasuitsetamine oli pikk protseduur, ta pidi olema soolas mitmeid kuid, teda pidi suitsetama õigel päeval jne
Kui midagi valesti läks, liha ei säilinud
Igakord kui poes märkan maasingi küljelõikeid, on igatsus osta endale koju tükike lapsepõlvemälestuste lõhna

1 comment:

  1. Kordan end, kuid väga tahaksin kuulda sind näit. audiomanuses lugemas seda lugu. Rääkimata videoreast sedasama lugu lugemas vana sauna künnisel. Kuuleks (näeks) su suhtumist eredamalt. OK - las ma unistan. Aga ikkagi proovi kord ! See ju "tükike.. mälestuste lõhna" ;)

    ReplyDelete